Døgnets energier

Fra et Ayurvedisk perspektiv styres døgnets rytme af livsenergierne - de tre doshaer.
Hver dag oplever vi to 12-timers cyklusser - fra solopgang til solnedgang og igen fra solnedgang til solopgang. Hver cyklus har en Kapha-fase, en Pitta-fase og en Vata-fase, der hver har en specifik energi, som påvirker os på forskellige tidspunkter af dagen.
Første cyklus
- 06.00 til 10.00 - Kapha - energi
- 10.00 til 14.00 - Pitta - energi
- 14:00 til 18.00 - Vata - energi
Anden cyklus
- 18:00 til 22:00 - Kapha - energi
- 22.00 til 02.00 - Pitta - energi
- 02.00 til 06.00 - Vata - energi
Morgen (06.00-10.00) - Kapha - energi:
På denne tid af døgnet er Kapha-energien dominerende. Den ideelle tid at vågne på er omkring kl. 6 eller omtrent ved tidspunktet for solopgang. Dette vil selvfølgelig variere her i Norden, da det om vinteren er mørkt længe om morgenen, og idet det bliver lyst om sommeren. Mærk efter hvad der virker bedst for dig - men forsøg at have in mente, at vi helst ikke skal for langt ind i Kapha-perioden (kl. 06:00 - 10:00) om morgenen, da vi derved kan have svært ved at vågne og slippe den lidt tungere energi. For at modvirke den tunge energi dette tidspunkt af døgnet ideelt til at lave fysisk aktivitet.
Middag (10.00-14.00) - Pitta - energi:
Pitta-energien kendetegner et tidsrum, hvor vi har mest energi og vores fordøjelse er på sit højeste. Derfor er det et godt tidspunkt at planlægge krævende aktiviteter eller praktiske gøremål. Man kan sige, at pitta-energien støtter din produktivitet, så hvis du skal have noget fra hånden er tidspunktet mellem kl. 10:00 og 14:00 det mest optimale. Derudover anbefaler Ayurveda, at vi spiser dagens største måltid mellem kl. 12:00 og 13:00, da vi nyder godt af, at vores fordøjelse er mest effektiv her.
Eftermiddag (14.00-16.00) - Vata - energi:
Vata-energien tager over fra kl. 14:00 - 16:00. På denne tid af døgnet oplever mange træthed, da vores sind ofte er overstimuleret. Her er det fristende at gribe ud efter de hurtige løsninger, som at drikke kaffe eller indtage sukker. Vata-energien repræsenterer desuden luftelementet og lethed, hvilket kan give følelsen af uro eller stress kombineret med mange aktiviteter som vi skal nå (f.eks., transport fra job, indkøb, hente børn, fritidsaktiviteter). At udøve meditation om eftermiddagen hjælper til at bringe sindet i ro og derefter give en følelse af friskhed. En gåtur i naturen er også en helt fantastisk måde at få ro i krop og sind samt genfinde jordforbindelsen.
Aften (18:00-22:00) - Kapha - energi:
Nu indtræder den anden cyklus i døgnet, hvor kapha-energien atter dominerer. Derfor er aftenen en tid til roligt at afrunde dagen og søge indad. Ved at skrue ned for unødvendig stimulation giver du dig selv bedre mulighed for at falde i søvn uden for mange tanker, og din krop får tid til at restituere. For at støtte denne proces er det godt at indtage et let aftensmåltid og undgå voldsomme sanseindtryk som at se voldsfilm eller nyheder, der virker overvældende. Lav i stedet hyggelige aktiviteter, som at være sammen med dem du elsker, tage et varmt fodbad, gå en tur ved vandet, parken eller i byen, en tur i sauna eller karbad. Sigt efter at ligge under dynen kl. 22:00 og gerne før i vinterhalvåret.
Nat (22:00-02:00) - Pitta - energi:
I løbet af dette tidsrum er pitta-energien på spil. Det er her vi høster fordelene ved en dyb og regenererende søvn. Den dybe søvn hjælper os til at føle os udhvilet og energiske den kommende dag og er vigtig for at sikre et godt helbred. Timerne vi sover før midnat betragtes desuden som de mest foryngende. Pitta-energien hjælper til at fordøje mentale indtryk fra dagen samt undgå ophobning af affaldsstoffer (ama) i kroppen.
Tidlig morgen (02:00-06:00) - Vata - energi:
I de tidlige morgentimer bidrager vata-energien med sin lethed til følelsen af friskhed og klarhed, når vi vågner tidligt. Efter en nat med dyb søvn og et indre "reset" af krop og sind anbefaler Ayurveda, at stå op mellem kl. 05:00 og 06:00. Det er et godt tidspunkt at starte dagen stille og roligt. Fuldend nattens renseprogram med et varmt glas citronvand, der hjælper med at skylle affaldsstofferne ud af kroppen. Praktiser nærende morgenritualer, såsom yoga, meditation eller taknemmelighed øvelse inden dagens gøremål starter.
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar