Ayurveda - dosha kost principper

Ayurveda lærer os, at vores kroppe og sind er styret af tre livsenergier kaldet doshaer. Vata (luft og æter), Pitta (ild og vand) og Kapha (jord og vand). Hver person har en unik dosha kombination af alle tre doshaer. De fleste mennesker har en overvejende primær dosha og en stærk sekundær dosha. Når der opstår ubalance i disse kan det føre til sygdom.
SPIS EFTER DIN DOSHA
Ayurveda bygger på filosofien om, at du kan opnå og bevare din sundhed ved at balancere de tre doshaer. Det gøres bl.a. ved at justere din kost og spise i overensstemmelse med din dosha type. Nedenfor finder du et overblik over, hvordan du kommer igang med at balancere din mest dominerende dosha gennem din kost.
Vata
Har du en dominerende Vata energi, har du måske svært ved at mærke din sult eller sidde ned til måltider. For at stabilisere den flyvske og ustabile vata energi er det vigtigt at have fokus på 3-5 faste måltider i løbet af dagen. Effekten heraf er et stabilt energiniveau samt mere ro på tanker og følelser.
Fødevarer: Varme, flydende, olieret, fugtige, tunge og lette at fordøje såsom supper, gryderetter, opvarmede grøntsager, grød, fisk, kylling, omelletter mejeriprodukter som varm mælk, ghee og fløde. Hav særligt fokus på smage som sød, salt og sur.
Undgå: Kolde, tørre og rå fødevarer, såsom tørret frugt, salater og kiks.
Pitta
For mennesker, der er præget af Pitta energien er faste måltider vigtig. De mærker typisk meget til deres sult og fristes derfor ikke til at springe måltider over. Tung mad gør sig også gældende for Pitta energien, men skal indtage mere kølig og mild mad for ikke fremhæve ild elementet yderligere.
Fødevarer: Basisk mad, som søde frugter, grøntsager, quinoasalat, bælgfrugter. ghee, hvede, evt. lidt kylling eller kalkun. Hav særligt fokus på smage som sød, bitter og sammensnerpende.
Undgå: Krydret, surt og salt mad, såsom chili, citrusfrugter, tomater og alkohol.
Kapha
Kapha energien er tung og som den eneste dosha kan mennesker med en dominerende kapha energi godt springe morgenmåltidet over. Faktisk er det sundt for kapha typer at faste hver aften fra efter aftensmaden og indtil næste dag omkring 12:00. Mærkes sulten før frokost kan du med fordel f.eks. drikke en kop krydret chai te.
Fødevarer: Let, tør og varm mad, som sprudlende grøntsager, urter, bælgfrugter, stærke krydderier samt lette korn som byg og quinoa.
Undgå: Tunge, fede og søde fødevarer, såsom mejeriprodukter, hvede, søde frugter og olieholdig mad.
FOR ALLE DOSHA TYPERNE
Spis sæsonbetonet mad
Det bedste du kan gøre for at skabe harmoni med kroppens behov er at vælge sæsonbetonede råvarer. Spis det frisklavet og helst økologisk. Når vi følger råvarernes cyklus matcher vi den måde vores krop er bygget til at opnå den bedste næring. Fra naturens side er vi kodet til at spise de råvarer, der findes i vores omgivelser, fremfor importerede råvarer.
Inkluder alle 6 smage
I Ayurvedaens verden lægges der vægt på, at vi sørger for at inkludere alle 6 smagsvarianter, der findes i hvert måltid. Det gør, at vi føler os mætte, og tilfredse og får de næringsstoffer, vi skal bruge.
Sødt
- Beroliger og opbygger vores system
- Balancerer Vata og Pitta og øger Kapha dosha
- Findes i korn ris, søde frugter, nødder og frø, kød, ferskvands fisk, mejeriprodukter, honning og sukker
Surt
- Smagen fremmer spytsekretionen, som er det første skridt i fordøjelsesprocessen
- Balancerer Vata dosha og øger Pitta og Kapha dosha
- Findes i syrnet mælkeprodukter, ost, syrlige frugter og fermenteret madprodukter
Salt:
- Støtter fordøjelse generelt, men bør ikke indtages i for store mængder
- Balancerer Vata dosha og øger Pitta og Kapha dosha
- Findes i salt, soya, havets grøntsager, tang, saltvandsfisk fisk og skaldyr
Krydret
- Fremmer fordøjelsen, når den er træg, og udrenser systemet
- Balancerer Kapha dosha og kan øge Pitta og Vata dosha
- Findes i tørret ingefær, peberrod, sennep, chili, cayenne, sort peber, nelliker, hvidløg og løg
Sammensnerpende
- Dræner kroppen for overskydende væsker og virker antiseptisk
- Balancerer Kapha og Pitta dosha og øger Vata dosha
- Findes i bønner, linser, granatæble, tranebær, asparges, aleo vera og te
Bittert:
- Virker slankende, anti-inflammatorisk og fremmer cirkulationen
- Balancerer Kapha og Pitta dosha og øger Vata dosha
- Findes i grønne bladgrøntsager, grønkål, selleri, broccoli, spinat, kaffe og visse teer
Blot ved at blive bevidst om sæsonbetonet mad og de 6 smage, kan give inspiration til og bringe nye og variende råvarer ind i dit køkken og dermed fremme en sund fordøjelse og et godt helbred.
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar